Visszatérhet a körömgomba?

Már többször is próbált megszabadulni a körömgombától, de továbbra sem tudta ezt a csúnyaságot eltűntetni? Számos oka lehet annak, hogy a körömgomba nem tűnik el teljesen – a probléma forrásának feltárása segít megtalálni a kezelésének megfelelő módját.

A gombák – ideértve a gombás körömfertőzéseket is – olyan mikroszkopikus organizmusok, amelyek meleg, nedves környezetben élnek és terjednek, ideértve az öltözőket, az uszodákat és a zuhanyzókat is. Ezek az organizmusok a köröm alatt apró vágásokkal vagy a köröm és a körömágy kismértékű elválasztásával juthatnak el a köröm alá. Noha a körömgomba akár a lábkörmén, akár a kézkörmén is előfordulhat, leggyakrabban két tényező segíti a gombás körömfertőzések megjelenését:

 •         A körmök gyakran a cipők belsejébe vannak zárva – egy sötét, meleg, nedves környezetben, amely a gombák számára a legkedvezőbb környezet.
 •         A lábujjakhoz általában kevesebb vér áramlik, mit a kéz ujjaihoz, ami nehezítheti abban a szervezet immunrendszerét, hogy a körömgomba fertőzést észlelje és leküzdje.

Ezen tényezők mellett számos oka van annak, hogy a gombás körömfertőzések úgy tűnnek, mintha megszűnnének, de valójában soha nem múlnak el.

Ismétlődő gombás körömfertőzés – lehetséges okok

 •         A körömgomba visszatérésének egyik leggyakoribb oka, ha a gombás lábon folyamatosan zárt, nem szellőző cipő van. Az ismételt fertőzés másik gyakori forrása, ha a zuhanyzót vagy a fürdőszobát közösen használjuk olyan személlyel, aki gombás körömfertőzésben szenved.
 •         Nem volt teljesen kikezelve – A körömgomba hatékony kezelése nagyon nehéz lehet, mivel a fertőzés a köröm alatt található. A vény nélkül kapható kezelések és otthoni gyógyszerek ideiglenesen enyhíthetik, vagy csökkenthetik a gombás körömfertőzés tüneteit, de nem szabadítanak meg tőle teljes mértékben.
 •         Gyenge immunrendszer – Ha a szervezet fertőzés elleni természetes védekező képessége gyengül, egy gyógyszer vagy egyéb tényezők miatt, nehezebb lehet megszabadulni a gombás körömfertőzéstől.
 •         Egyéb tényezők – A lábak rossz vérellátását okozó körülmények, mint például a cukorbetegség, befolyásolhatják a láb gyógyulási képességét sérülés vagy fertőzés után. Cukorbetegség, vérkeringési vagy idegprobléma esetén nagyobb a veszélye annak, hogy megismétlődik a körömgombás fertőzés.

 

Tippek a körömgomba visszatérésének megakadályozására

 • Fertőtlenítse a cipőjét körömgomba ellenes spray-vel vagy porral.
 • Viseljen nedvszívó anyagból, például gyapjúból, vagy polipropilénből készült zoknit.

     Gyakran cserélje zokniját, különösen, ha izzadt a lába.

 • Ne viseljen cipőt egész nap vagy egymás után több napig – hagyja, hogy lábai szellőzzenek.   
 • Ne vágja le és ne szedje le a köröm környékén a bőrt. Ez a bőrét és a körmét hajlamosabbá teheti a gombás fertőzésre.
 • Ne járkáljon mezítláb nyilvános helyeken. Viseljen papucsot vagy zuhanycipőt a medencék, zuhanyok és öltözők körül.
 • Beszéljen orvosával a gombás körömkezelési lehetőségekről, például az orális körömgomba gyógyszerekről, a köröm lézeres kezeléséről és a köröm eltávolításáról.

Ha szeretne egy végleges megoldást a körömgomba ellen, akkor keresse fel weboldalunkat, (koromgombadokto.hu), és tájékozódjon a lézeres körömgomba eltávolítás otthoni lehetőségéről. Segítünk abban, hogy végre kényelmesen tudjon megszabadulni a makacs körömgombától.